Korona Virüsü Salgınında Çocuklu Ailelere Öneriler
- İpek Sarıkaya
- 19 Mar 2020
- 2 dakikada okunur
Bilgi her şeydir. İnsan sadece doğru bilgi ile doğru düşünebilir.
Öncelikle çocuğunuzun kendini güvende hissetmesini sağlayın. İnsan yaşından bağımsız, çocuk veya yetişkin olsun, güven duygusu için gerçek bilgi arar. Belirsizlik, karışıklık insanın stres düzeyini yükseltir. Yüksek stres düzeyi de fiziksel ve psikolojik birçok rahatsızlığın tetikleyicisidir. Öyleyse;
Korona virüsü salgını hakkında konuşmaktan çekinmeyin. Konunun üstünü kapatmaya, geçiştirmeye veya bir şey yokmuş gibi davranmaya çalışmayın. Siz bir şey yokmuş gibi davransanız da, çocuğunuz etrafta maskeyle dolaşan insanları görüyor. Belirsizlik ve gizlilik güven duygusunu zedeler.
Çok fazla veya gereksiz bilgiye de boğmayın. Sorularını cevaplandırın.
Korona virüs salgını hakkında ne düşündüğünü sorun. Böylece yanlış bildiklerini, kendi hayal dünyasında yarattıklarını, onu gereksiz endişeye boğabilecek yanlış çıkarımlarını, vb. yakalayabilirsiniz. Eğer varsa, düzeltebilirsiniz.
Duygular önemlidir, davranışlarımızın tetikleyicisidir.
Hissettiklerinizi dile getirin, çocuğunuza da ne hissettiğini sorun. Duygularını ifade etmesine yardım edin, yol gösterici olmaya çalışın. İfade etmekte zorlanması durumunda, birlikte resim yapın veya yazın. Örneğin, Korona Virüsüne ya da Korona Virüsü aşısı için çalışan bilim insanlarına mektup yazabilirsiniz. Mektubu kime yazacağına çocuğunuz karar versin. Çocuğunuz henüz yazamıyorsa, o söylesin, siz yazın. Sonra o istediği gibi süsleyebilir.

Duygu paylaşımı ilişkiyi güçlendirir. Her iki tarafın da kendini daha iyi hissetmesini sağlar. Lakin, duygular bulaşıcıdır. Olumlu olanlar gibi olumsuz duygular da karşı tarafa geçer. O nedenle, durum hakkında kaygılı iseniz, iyi yönetemediğinizi düşünüyorsanız, önce siz duygularınızla başa çıkmaya çalışın, gerekirse destek alın. Unutmayın, çocuk kaygıyı ebeveyninden öğrenir.
Davranışlarımız, karşılaşacağımız sonuçların belirleyicisidir.
Ne ekersek, onu biçeriz. Salgına karşı tedbir önlemlerini harfiyen uygularsak, olumsuz sonuçlarla karşılaşma riskini azaltmış oluruz. Çocuğunuzun tam olarak içselleştirdiğine emin olana değin, tedbir önlemlerinin üzerinden birlikte geçin. Önlemlerin olduğu bir posteri birlikte hazırlayabilirsiniz. Çocuğunuzun rol modeli sizsiniz. Dolayısıyla, önce siz önlemleri tam olarak yerine getirdiğinize emin olun. Önlem alan bir aile içinde olan çocuk kendini güvende hissedecektir.
Comments