top of page

Gizli Kahraman veya Sinsi Düşman: Hafıza

Güncelleme tarihi: 15 Mar 2020

Okul başarısının ardındaki gizli kahramanlardan biri de şüphesiz ki, hafızadır. Ne yazık ki, bunun tam tersi durum da söz konusudur. Okulda beklendiği düzeyde sergilenemeyen performansın ardındaki sinsi kahraman da yine hafıza olabilir.

Okul başarısı, öğrencinin birbiriyle bağlantısız konulara ait kavram, beceri ve olgu yığınlarını depolayıp tekrar hatırlaması üzerine kuruludur. Matematik işlemleri, imla kuralları, akılda tutulması gereken tarihler, bilgiler, vs. Öğrenci bunları gösterilirken veya anlatılırken anlayabilir, fakat yeterli bir hafıza kapasitesi yoksa, geri çağıramaz, yani hatırlayamaz. O zaman da öğrenme başarısız olur.


Gerçekte son derece zeki olduğu halde böyle algılanmayan, "yavaş" ya da "aptal" olarak damgalanan çocukların sinsi düşmanı aslında hafıza kapasiteleri olabilir. Hafızayı güçlendirmeden tüm yapılanlar, etütler, özel dersler, vb. tıpası açık bir küveti doldurmaya benzer. Harcanan zaman ve enerji, verilen emek tek kayıp olmayabilir. Gösterilen tüm çabanın karşılığında çocuğun hala yapamıyor olması, öz güven kaybına da yol açabilir.


Dikkat eksikliği veya odaklanma sorunu olduğu düşünülen, okuduğunu anlamada sorun yaşayan birçok çocuk aslında hafıza sorunu yaşıyor olabilir. Kısaca, aslında çocuğun potansiyelini ortaya koymasının sağlanması için, hafızasının onun gizli kahramanı mı, yoksa sinsi düşmanı mı olduğunu belirlemek en etkili ilk adımdır.

Comments


bottom of page