Ev Ödevlerine Yardım Rehberi
- Cesi Saduk
- 8 Mar 2020
- 2 dakikada okunur
Ev ödevlerine yardımcı olma konusunda ebeveyn için en doğru yol, çocuğun sadece ihtiyaç hissettiğinde ve gerektiği kadar destek vermesidir. Çocuğun, tüm sorumluluğun kendisinde olduğunu ve ebeveynin yol gösterici olduğunu bilmesi önemlidir. Ev ödevi süreci iyi yönetilirse, çocuk ebeveyn ilişkisini güçlendiren etkili bir araç haline gelebilir. Fakat ne yazık ki, tam tersi de mümkündür; çocuk ebeveyn ilişkisine müthiş zarar verebilir. Ebeveyn çocuk arasında güç savaşına veya inatlaşmalara neden olabilir.

Ev ödevlerini hem çocuğunuzu hem de onunla aranızdaki bağı güçlendirme amaçlı kullanabilirsiniz. İşte önerilerimiz:
Derse başlamadan önce tam olarak niyetinizi belirleyin. Amacınız, iyi bir not alması mı, yoksa konuyu iyice öğrenmesi mi? Amacınızdan kolayca sapabileceğinizi düşünüyorsanız, amacınızı yazın, gerekirse tam karşınıza yapışkanlı bir not kağıdı ile yapıştırın.
Çocuğunuzun öğrenme stilini belirleyin. Görerek mi, dinleyerek mi, yoksa uygulayarak mı daha kolay öğreniyor. İşitsel veriyi mi, görsel veriyi mi daha verimli işleyebiliyor. Bu konuda okuldaki rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümünden yardım alabilir veya kendiniz araştırabilirsiniz.
Derse oturmadan önce çocuğunuzla birlikte ne kadar süre çalışacağınızı, hangi konuyu işleyeceğinizi belirleyin. Sizden ne istediğini, hangi konuda yardım etmenizi istediğini sorun. “Ödevimi yapmama yardım eder misin?” vb. sorulara, “Benden tam olarak ne istiyorsun, tam olarak hangi konuda, nasıl yardım edebilirim?” diye sorun. Burada amaç, ödevi birlikte yapmak değil, çocuğunuzun anlamakta zorluk çektiği konuda destek vermenizdir.
Çocuğunuza alan açın. Yapabildiklerini yapmasına izin verin. Çoğu ebeveyn hemen yapıvermek ister. Çocuğun yapabileceklerini de yapar. Bunu hissettiğiniz anda, derse otururken belirlediğiniz amacınızı hatırlayın.
Çocuğunuzun sorularına hemen cevap vermeyin. Bunun yerine sorular sorarak onun düşünmesini sağlayın. Çocuğunuzun öğrenme için gösterdiği gayreti takdir edin. Ödevini daha kısa sürede bitirdiği zamanlarda, vb. onu övün. Bu ona kendini iyi hissettirecektir ve dolaylı olarak size de!
Çocuğunuzun öğrendiğinden emin olun. Sınıf ilerlese bile eski konuları ona eğlenceli bir şekilde hatırlatın; poster çalışması, model yapımı, ev deneyleri…
İyi notlar, çocuğunuzun öğrendiğinin belirtisidir. Ama aldığı notları bir odak noktası haline getirmeyin. Çizdiği resimlerde duygularını ne güzel yansıtabildiği, el yazısına nasıl özen gösterdiği, sorumluluklarına nasıl güzel sahip çıkabildiği, vb. gibi takdir edin. Yaratıcılığına odaklanın ve koşulsuz sevildiğini hissettirmeyi unutmayın. Ve her zaman, ama her zaman gösterdiği gayreti takdir edin.
Uyarılar:
* Ödeve başlamadan önce çocuğunuzun da sizin de karnınızın tok, keyfinizin yerinde ve dinlenmiş olduğunuzdan emin olun. Bir nedenle, sinirli, endişeli, kafası meşgul durumda iseniz, önce kendinizi toparlayın.
* Dersle ilgili tüm malzemeleri derse başlamadan önce toparlayın. Eksik malzeme için sıklıkla dersi bölmek zorunda kalmayın.
* Sessiz, sakin ve bölünmeyeceğiniz bir ortam yaratın. Ve tabii ki de, cep telefonlarınızı da sessize alın.
İyi dersler!
Comments